LENE

Sunday, August 22, 2021 | Twitter | Facebook

36 år. Bor i Malmø

26. april i år står Lene med sin kone, Vlada i Kastrup lufthavn, og håber til det sidste på, afgørelsen om Vladas udvisning bliver ændret efter utallige opkald og mails til de danske myndigheder.
”Det er så ydmygende at stå der – overvåget af en udsendt fra hjemrejsestyrelsen, der skal sikre sig, at Vlada boarder et fly, og ikke flygter ud af lufthavnen. Det er en situation, jeg aldrig havde forestillet mig, jeg skulle stå i, og jeg synes absolut ikke, vi har fortjent at stå der”.

Hadet i sit eget land

Lene og Vlada lærte hinanden at kende i Danmark, hvor Vlada kom til, da hun ikke kunne blive i Rusland, hvor hun er født og opvokset. I Rusland måtte Vlada til dels leve i skjul, og som homoseksuel havde hun meget begrænset handlefrihed. Dele af hendes familie har vendt hende ryggen, hun skulle skjule sin seksualitet, og frygtede for både fysiske og verbale overfald. Hun har oplevet diskrimination, trusler og overfald ligesom mange andre lgbt+ personer i Rusland. Vlada oplever endda efter et overfald, da hun vælger at anmelde det, at politiet bare griner og sender hende væk. Vlada er hadet i sit eget land.

Lene

”Jeg bliver frustreret over, og er så uforstående overfor, at det danske system ikke anerkender Ruslands manglende beskyttelse af homoseksuelle, som grundlag for at beskytte flygtninge som Vlada, og selvfølgelig ikke sende dem tilbage til Rusland. Jeg vælger ikke at tænke på, hvad der kunne ske, hvis hun blev nødt til at rejse tilbage. Det sørger vi for, aldrig kommer til at ske.”

Udover at Vladas liv kan være i fare, hvis hun bliver tvunget tilbage til Rusland, så har en psykolog vurderet, at hun lider af både angst, depression og mulig PTSD. Vlada har brug for Lene og det trygge liv, de sammen har opbygget i Danmark. ”Vi lever af min indkomst, og vi har bare ventet på, at en familiesammenføring blev godkendt, så hun kan komme ud at arbejde som frisør, som hun er uddannet – hun har slet ikke måtte arbejde mens ansøgningen blev behandlet. Vlada koster ikke det danske samfund noget.” Alligevel har Lene og Vlada gang på gang fået afslag på familiesammenføring og opholdstilladelse – og det endda selvom de blev godkendt til at blive gift og sagde ja til hinanden i efteråret 2020.

København – Istanbul – Malmø

Vlada og Lene får afslag på alle forsøg på familiesammenføring og opholdstilladelse i Danmark. Det har intet at gøre med, at Vlada er homoseksuel, men bygger på formaliteter i selve ansøgningen (huslejen er sat til 0 kroner, da parret har huslejekontrakt ved en ven, der bor i udlandet – det bliver ikke anerkendt i ansøgningen). ”Da vi d. 26. april får afslag på at blive i landet, mens de behandler vores klage, skal vi med det samme møde op i lufthavnen, hvor Vlada skal forlade Danmark under opsyn. Derfor må vi gøre brug af vores plan b.” Vlada og Lene flyver ud af EU til Istanbul, hvor de kan opholde sig, mens de søger om indrejse for Vlada i Sverige. Imens finder Lene en ny lejlighed og adresse til dem i Malmø, og efter længe venten falder de sidste brikker på plads, og Lene og Vlada er nu igen sammen i et fælles hjem. Og de må forblive sammen i Sverige.

Pride har fået en ny betydning

”Jeg er lettet over, at det hele endelig har flasket sig, men jeg er ked af, at vi har måtte rykke rødderne i Danmark op for at kunne være sammen. Heldigvis er Malmø ikke langt væk, og vi kan beholde meget af vores hverdag fra før.

Pride har, specielt da jeg var ung, været en vigtig begivenhed for mig. Her er pladsen til at være sig selv, og opleve, at der er mange andre i samme båd, men de seneste år har pride været noget andet og mere for mig. LGBTQI-rettigheder skal på den politiske agenda i langt højere grad end nu, og jeg ønsker, at vi i fremtiden vil blive meget bedre til at anerkende faren ved at være lgbt+ person i store dele af verden. For mig er det vanvittigt, at udlændingestyrelsen ville sende Vlada tilbage til Rusland, og jeg ønsker ikke, at det skal ske for nogen andre. I Danmark er vi stærke, og med det følger et ansvar – vi skal gå imod den forfærdelige diskrimination af lgbt+ personer på globalt plan. Alle har ret til at elske hvem de vil, og ikke mindst elske hvem de vil i sikkerhed.”

LAURA

Friday, August 20, 2021 | Twitter | Facebook

22 år. Bor i København

Laura er vokset op i en mindre by – i en tryg familie og med søskende at læne sig op ad og spejle sig i. Og for Lauras tilfælde, også føle sig meget anderledes fra. ”Det har til tider føltes uretfærdigt, at mine søskende altid har haft så nemt ved at tage kærester med hjem, og tale lige ud af posen om deres forhold. Det under jeg dem hundrede procent, og det er skønt at se deres kærester (red. alle heteroseksuelle) bare blende ind i familien, men samtidig er det hårdt at mine egne parforhold er så anderledes fra normerne her, at det er svært for mig at snakke med min familie om. Det er fremmed for os at snakke om, og derfor forbundet med en form for berøringsangst.”

Laura

Når følelser ikke stemmer overens

Når Laura kigger tilbage på sine teenageår og specielt gymnasietiden, bliver hun stadig overrasket over, hvor lang tid der egentlig går, før hun bliver opmærksom på sin egen seksualitet. ”Set i bakspejlet var jeg helt klart forelsket i min veninde (og hun i mig), men selvom vi tilbragte så meget tid sammen, og ikke kunne lade være med at kysse til festerne, så skærmede min hjerne fuldstændig muligheden for, at jeg ikke var heteroseksuel.” I gymnasietiden oplever Laura at stå med en følelse af at være forkert, fordi hun skulle forholde sig til at være tiltrukket af sit eget køn. Samtidig havde mange i hendes omgangskreds en holdning til det at være homoseksuel, som tydeligvis var bygget på fordomme, og overhovedet ikke stemte overens med hvor naturligt hendes romantiske følelser for kvinder føltes, ift. hvad hun havde oplevet i tidligere forhold med mænd.

Brikker der falder på plads

Det var først efter gymnasiet, hvor Laura tog på date med en kvinde, at det hele begyndte at falde på plads, og virkede fuldstændig rigtigt, og med hendes første kæreste af samme køn, flytter hun til København. Det er også i København, at Laura første gang oplever i Pride parade, og det ender med at være en oplevelse, der får stor indflydelse på hendes liv, og måden hun ser sig selv på.

”Det er første gang ser, at jeg jo egentlig var en del af et stort fællesskab, hvor diversiteten er stor, men hvor alle accepterer hinanden, fordi vi har fælles erfaringer med at føle os uaccepterede andre steder. Det var bare en kæmpe befrielse endelig at være blandt en masse mennesker, der var glade og viste sig frem som dem, de er. Her var alle okay med at være anderledes”

Det er okay at være anderledes

Laura ville ønske, at vi kunne ændre måden, vi både bruger og modtager netop ordet anderledes. ”Anderledes bliver så tit opfattet negativt, og det er helt sikkert også ofte blevet sagt på en måde, så det udstråler noget negativt.” Og netop derfor mener Laura, det er så vigtigt at få ændret brugen af ordet. ”Det kan være overvældende at forholde sig til sin seksualitet, når man bliver teenager, men hvis du samtidig skal tage stilling til, at folk omkring dig prøver at sætte din seksualitet i bås, så bliver det bare meget forvirrende oppe i hovedet. For ikke at være anderledes og få alle de udfordrende spørgsmål, er det nemmest ikke at mærke efter det i sin krop, som andre mennesker har så stort behov for at spørge ind til.”

Men det er okay at være anderledes. Det er de fleste af os på et eller flere punkter i livet. Det er bare punkter, folk tilsyneladende ikke er lige så interesserede i som seksualitet og køn. Og Laura er i dag fuldstændig tilpas med at være ’anderledes’ og stolt af at være sig selv. ”Hvis vi tager fat i ordets betydning, så er jeg, fordi jeg ikke er heteroseksuel, i udgangspunktet en del af en minoritet – og dermed anderledes fra normen. Det handler om at finde fællesskaber, hvor man er anderledes sammen. Jeg har mange omgangskredse, og har det rigtig godt med dem alle sammen. Jeg får noget forskelligt ud af venskaber, men det er sjovt, at der hvor jeg føler mig allermest tilpas, er der, hvor jeg er samlet med alle ”de anderledes fra lgbt-miljøet”. Jeg tror, det er fordi, vi har en fælles forståelse for, at det at være anderledes ikke er en dårlig ting. Vi er tværtimod nysgerrige på hinandens forskelligheder og kan spejle os i hinanden på trods af forskellighederne. Laura har et ønske for dialogen omkring LGBTQI+-miljøet fremadrettet, og håber at det at være anderledes kan være noget, vi er oprigtigt stolte af. ”Lad os øve os i at være okay med at være anderledes, og lad os bruge ordet – men altid med respekt og gode intentioner.”

XANDER

Thursday, August 19, 2021 | Twitter | Facebook

23 år. Bor i København

Da Xander i 2016 blev godkendt til at skifte køn, var det på baggrund af samtaler og undersøgelser, der løb over ca. et år. ”Jeg er fortaler for, at man har fagfolk til at hjælpe én igennem processen om at skifte køn, så beslutningen fra alle aspekter er velovervejet og rigtig.” Men netop den proces oplevede Xander som grænseoverskridende og ydmygende. ”Det er klart at fagpersoner, der skal hjælpe én med at tage den rigtige beslutning, bliver nødt til at spørge ind til emner omhandlende seksualitet, men jeg skulle i detaljer beskrive fantasier og præferencer for mig selv og med andre. Og til allersidst var jeg meget tæt på at få et afslag på kønsskifte kun på baggrund af en blæktegningsundersøgelse.” Kønsskiftet blev dog godkendt, og det var det allervigtigste for Xander, men grundet dansk lovgivning i 2016 fulgte der en diagnose med skiftet. En psykisk lidelse: transkønnet.

Xander

Ja, Pride gør en forskel

”Det er derfor, det er så vigtigt, at vi har Priden. Vi har sagt det uendeligt mange gange: Pride er ikke bare en stor fest – det er her vi skal åbne munden, og kæmpe for egne og fremtidige generationers rettigheder. Men det er så vigtigt at vi bliver med at råbe det højt! Jeg skal leve mit liv med, at der i mine journaler står, at jeg har en psykisk lidelse: transkønnet. Det skal jeg nok klare, det er bare et ligegyldigt levn fra fortiden, men pga. Pride-organisationer og LGMTI+-personer, der er gået i front, er netop denne lovgivning ændret, og man bliver ikke længere noteret med en psykisk lidelse.”

Xander har som teenager og voksen haft et støttende bagland af både familie og venner, og derfor er netop diagnosen for ham let at skyde i baggrunden, men han kan forestille sig, hvor hård sådan et stempel er for nogen, der i forvejen kæmper.

”Som mange andre i min situation, har jeg ikke haft det særlig nemt med mine jævnaldrene som barn – i en folkeskoleklasse er der ofte grupperinger med drenge og grupperinger med piger, og så er det svært at passe ind, når man er dreng, men biologisk født pige – det gør også ofte en til et nemt mobbeoffer. Det var jeg også. Jeg har til gengæld kun modtaget kærlighed og omsorg fra min familie og gode venner i hele processen med først at springe ud som homoseksuel og siden hen transkønnet. Ikke en eneste skeptisk kommentar, kun opbakning og omsorg. Derfor har detaljer som fx min ”diagnose” ikke kunne slå mig ud, for jeg ved, at jeg er accepteret, som den jeg er, og det giver mig så meget ro. Har man derimod skulle kæmpe for at blive accepteret– måske mistet venner eller familie på den konto – så må det være et kæmpe slag i hovedet også at skulle deale med at være diagnosticeret med en psykisk lidelse.”

Ræk ud

Xander føler sig heldig med den modtagelse, han har fået fra sine venner og sin familie, men i samme omgang er han meget opmærksom på, at ikke alle får samme accept fra omgangskredsen. ”Jeg har kun mødt kærlighed og hjælpsomhed hos mine venner og familie. Derfor kan det dog stadig være rart at have fora, hvor man kan snakke med andre i samme situation. Og det vil jeg anbefale i allerhøjeste grad til dem, der møder modstand. Der findes masser af facebookgrupper eksempelvis, og her kan man finde så meget støtte og gode råd. Lgbt.dk har også rigtig mange gode tilbud.”

LUKAS

Wednesday, August 18, 2021 | Twitter | Facebook

I tyverne. Bor i København.

”For tiden er jeg mest i min lejlighed, og gerne samme med nogen – men det er også en følge af corona-krisen”. Lukas oplever ikke sig selv i en speciel offersituation, og han udstråler alt andet end selvmedlidenhed. Tværtimod giver han indtryk af en god portion mod og med en tro på, at han kan og vil gøre en forskel.

Et overfald, der ændrer tilværelsen
”Uretfærdighed, diskrimination og umenneskelighed må ikke blive ’det normale’. Aldrig. Fra mit perspektiv er der en udbredt identitetskultur præget af cis-kønnede, som ikke har empati for LGBT-personers problemstillinger i dagens Danmark”. Lukas har flere gange mærket på egen krop og sind, hvordan han er blevet udskammet, men da han er 16 år gammel, tager det alligevel en ny voldsomt drejning. Da Lukas i 2013 går på på efterskole, bliver han offer for et overfald, hvor han på en togstation ender på jorden med en kniv mod halsen.

Lukas

”De tre gerningsmænd overfalder mig pludseligt uden noget som helst motiv, andet end at jeg åbenbart har provokeret dem blot ved at følges med nogle veninder.” Selvom det er flere år siden, og den ene gerningsmand fik en fængelsstraf, så driver sådanne oplevelser ikke bare forbi i periferien, og Lukas mærker stadig til den frygt, overfaldet har plantet et sted inde i ham. ”Jeg har for nyligt oplevet, da jeg alene gik på gaden, at en gruppe unge fyre råbte voldsomt ad mig – et regulært verbalt overfald. Ofte vil jeg prøve at tie stille og ignorere det, men jeg følte et behov for at forsvare mig, og svarede dem igen, mens jeg skyndte mig væk. Når jeg bevæger mig ud i det offentlige rum, går jeg for det meste i egne tanker, eller er blevet god til at søge mit netværk, og oftest lukker jeg øjne og ører. Det er bare ikke helt så nemt mere. Efter den dag, hvor den gruppe råbte ad mig, kan jeg mærke, at der ikke skal særlig meget til, før jeg bliver ængstelig, og trækker mig.”

Ud over Danmarks grænser

Lukas har uden tvivl nogle sår, der vil tage tid at hele, og som forståeligt er skrøbelige i bestemte hændelser, men han er samtidig meget bevidst om, at problemstillingen er endnu mere skræmmende andre steder i verden.

”Der er i Danmark stadig rigtig lang vej i til, at alle os LGBT-personer kan føle os helt trygge i vores hverdag. Selvom der er huller, så har vi trods alt lovgivningen til at bakke os op (ikke at det hjælper noget som helst mod udråb på gaden). Det har de ikke i rigtig mange andre lande, og med min familietilknytning til Ecuador, så kan jeg ikke lade være med at kæmpe den globale sag for LGBT-personers ligeværdige menneskerettigheder. Jeg har heldigvis både en meget forstående mor og søster, men jeg ved, at befolkningen i fx Ecuador generelt har svært ved at acceptere LGBT-personers.

Jeg synes, det er sindssygt skræmmende at tænke på, at mange LGBT-personer skal skjule deres rigtige jeg i frygt for ikke at blive accepteret af familie og samfund. Det er den maglende accept, der i værste fald kan ende med, at nogen bliver slået ihjel. Det kan samfundet hverken herhjemme eller ude i verden vende det blinde øje til. Derfor er vores kamp berettiget. For mange handler det her om liv og død.”

Lukas håber, at han kan være en del af en bevægelse, der får skabt reelle forandringer for LGBT-personer. Han deltager i alle de events, han kan, og fortæller gerne sin historie for at lade andre i samme situation vide, at de ikke er alene. ”Det kan ikke passe, at det eneste sted jeg skal føle mig rigtig tryg er inde i min lejlighed, på gay-bar eller til den årlige parade. Jeg vil være med til at gøre en forskel, så ingen skal være bange for at gå frit rundt, ligegyldigt hvem de er, hvordan de identificerer sig selv, eller hvem de elsker, for det her handler i sidste ende om vores ret til Kærlighed.”

RIKKE

Monday, August 16, 2021 | Twitter | Facebook

31 år. Bor i København, folkeskolelærer og bestyrelsesmedlem i Lev Og Lad Leve.

”Da jeg i 1.g under introen til gymnasielivet bliver hevet til side af en lærer, der spørger, om jeg nu er helt sikker på, at jeg ønsker at skrive navnet på en pige som lækreste 3.g’er på et ligegyldigt spørgeskema, undrede og ærgrede jeg mig. Hvorfor skulle min lærer dobbelttjekke? Og hvad skulle hun dobbelttjekke? Efterfølgende har jeg brugt præcist den korte samtale, som et afsæt i min egen lærergerning. Der var – og er er et stort behov for, at voksne, og ikke mindst voksne der arbejder med børn og unge, tager et langt større ansvar for, at vi som mennesker favner hinanden, som vi er.”

Rummelighed, anerkendelse, accept og normkritik

Rikke har siden gymnasiet valgt at uddanne sig til lærer, og både tager og føler et stort ansvar for, at hun i sin undervisning, men også generelle kommunikation med elever og ikke mindst deres forældre, udfordrer og stiller spørgsmålstegn ved deres måde at italesætte køn og seksualitet på.

Rikke

”Jeg stræber efter ikke at give eleverne et pronomen, inden jeg har hørt dem italesætte sig selv som han, hun, hen, eller hvad de selv ønsker.
Generelt synes jeg ikke, der er noget behov for at bruge pronomener – jeg bruger altid folks navne, og jeg har kun meget sjældent været ude for, at jeg grammatisk blev nødt til at bruge et pronomen. Der er nogle forældre, der har svært ved at forstå den tilgang, men hvis man som barn kæmper med følelser eksempelvis ift. at forlige sig med sit biologiske køn, så hjælper det hvert fald ikke at de sekundære voksne, man skal kunne læne sig op ad og komme til, har besluttet ens køn på forhånd.”
Rikke har ikke selv skulle kæmpe med at blive accepteret som LGBTQI+ person i sin egen familie, men har gennem hele sit liv mødt voksne mennesker, der havde et udtalt behov for at kommentere eller direkte blande sig i hendes seksualitet. De usympatiske episoder har som voksen givet hende et langt mere rummeligt menneskesyn, end det hun selv blev mødt med. ”Din seksualitet er en uadskillelig del af dig, og hvis nogen stiller spørgsmålstegn ved ens person på baggrund af følelser, man ikke selv er herre over, så giver det sig selv, at man bliver usikker. Jeg kan ikke undervise alle elever, men dem jeg er heldig at møde, dem ønsker jeg at sende ud i verden med både en tro på, at deres følelser og tanker ikke kan være forkerte, og i lige så høj grad at de skal møde andre mennesker med samme indstilling.”

Gennem mange år har Rikke uddannet sig selv i at være opmærksom på ikke at tage ejerskab på andres køn eller seksualitet ved ikke at italesætte netop de to, uden først at have fået direkte eller indirekte accept fra personen foran hende. ”Det er små ændringer i dagligdagstale, som ikke gør nogen forskel for betydningen, men muligvis for personen jeg kommunikerer med. Jeg spørger eksempelvis aldrig eleverne om deres mor og far kommer, men derimod om deres forældre kommer.” For Rikke, er det også vigtigt at adskille ordene ”køn” og ”seksualitet”, da de i traditionel seksualundervisning hænger sammen. Det gør de ikke for Rikke. Ligeledes er det vigtigt for Rikke, ikke at komme sine elever i kasser, når det kommer til køn og seksualitet, som hun selv har oplevet. ”Kasserne hjælper ingen! Hvis vi som samfund konsekvent bliver ved med at komme andre mennesker i kasser, er vi ikke længere rummelige og åbne over for andre end os selv. Vi kan ikke tillade os, med den udvikling vi lever i at pådutte nogen et bestemt køn eller en bestemt seksualitet på baggrund af eksempelvis visuel udstråling. Vi er alle bare mennesker.”

Et generationsskifte for seksualundervisning

Noget af det Rikke husker fra sin egen skoletid, er en seksualundervisning, der for det første var meget snæver uden at komme meget videre end blomsten og bien, men også kun aktuel i meget få dage ud af en samlet folkeskoletid. Dét har hun ændret radikalt i sin egen undervisning, hvor det indgår som en naturlig del på tværs af fag.

”Jeg underviser ikke kun i køn, seksualitet og minoriteter en uge, eller enkelt dag om året. Jeg tager løbende taget fat i det gennem litteratur og multimodale tekster, og jeg bestræber mig på at eksponeringen af emnerne bliver så brede som muligt, således at ingen føler sig forkerte eller galt på den.”

Det samme gælder måden at håndtere børnenes sprogbrug, hvor Rikke er uomtvistelig hvad angår hvilke ord – ofte brugt som skældsord – der tolereres i hendes klasserum. ”Der er desværre stadig en tendens til at ord som homo, bøsse, pigespark, svans, luder, lebbe osv. bliver brugt som skældsord i børnenes leg, spil og generelle væren med hinanden. Når eksempelvis ordet homo bliver brugt som et skældsord, så snakker jeg med børnene om, hvad homo egentlig betyder, hvorfor det ikke skal være et skældsord, og hvordan ordet kan både forstås og bruges.”

For Rikke er ordsproget ”mange bække små” ret sigene. ”Jeg kan kun gøre mit bedste, og hvis alle gør sit bedste for at være rummelige og anerkendende, tror jeg, vi kommer rigtig langt.
Jeg har adgang til den yngre generation – og jeg prøver. Måske kan dem på min alder, og dem ældre end mig, overveje hvilke ord de bruger, når tingene ikke går deres vej – fx i fodbold? Eller hvis man bliver afvist i byen? Eller ser en der har et andet kønsudtryk end en selv?”

MATIAS

Sunday, August 15, 2021 | Twitter | Facebook

Matias. 21 år. Bor i Nordsjælland

Er du homo? Er du sikker på, at du ikke er bøsse? Du ligner altså en homo. ”Jeg kan slet ikke tælle hvor mange gange, jeg er blevet spurgt, om jeg var homoseksuel. Det er vildt grænseoverskridende, og når sådanne spørgsmål starter, allerede inden du har noget begreb om seksuelle præferencer, så tænker man ikke engang over svaret, man afviser det bare”. For Matias har der ikke været en fest siden han var teenager, hvor han ikke er blevet spurgt til sin seksualitet – både af sin egen omgangskreds og af fremmede.

Løgn bliver en del af hverdagen

”Hvis jeg kunne pille alle de afværgende svar, jeg har brugt tid på at flette sammen fra, ville jeg sikkert meget tidligere, have været nysgerrig på, hvad der skete inde i mig. Set i bakspejlet har jeg været sindssyg god til at lyve for mig selv, og om noget som i virkeligheden er fuldstændig lige meget.”

Matias

Alle de spørgsmål Matias har fået, har på ham haft en negativ eller angribende klang, og netop derfor tror han, at han har ventet så længe med at springe ud som biseksuel. For hvis folk spørger med så meget skepsis i øjnene, så var logikken for Matias, at de så også måtte have skepsis for hans ærlige svar. Heldigvis var oplevelsen en helt anden, for da han endelig fortalte en veninde om sin seksualitet, så grinede hun næsten. ”Min veninde sagde bare, at det vidste hun da godt, og så snakkede hun videre om noget andet, vi havde gang i. Og det var det, så nemt og befriende, og uden at skulle forklare mig, som jeg havde troet fulgte med at springe ud”.

Bland dig udenom

”Hvis jeg kan ændre noget, eller kunne få lov til at tale til alle unge mennesker, ville jeg sige det meget kort: Bland dig uden om. Hvorfor har du så stort et behov for at kende andres seksualitet? Selvfølgelig må man spørge i sammenhænge, hvor det giver mening, og hvor det er sagt med tydelig respekt for det menneske, man står overfor. Jeg føler selv, at jeg blev tvunget til at vælge a eller b, men jeg synes bare ikke, jeg var hverken eller. Jeg bliver forelsket i mennesket ikke i et køn, og det kunne jeg have være afklaret omkring meget tidligere, hvis jeg ikke så mange gange har skullet tage stilling til min seksualitet, uden at have lyst til det eller være klar.”

Matias har en helt klar holdning til fremtiden: Han er kommet så langt med at tro på sig selv, og hvad han indeholder, at den dag kærligheden dukker op, så er kun fantastisk og uden nogen form for skam uanset hvem det er, og hvilket køn de har. ”Jeg ville ønske jeg kunne spole tiden tilbage til teenage-udgaven af mig selv, og banke ind i hovedet på mig selvs, at jeg er okay med alt det jeg indeholder.”

NOAH, SIKA & ELION

Friday, August 13, 2021 | Twitter | Facebook

Noah, Sika. Midt-tyverne. Bosat lidt udenfor København

Noah og Sika er et fantastisk eksempel på, at LGBTQI+ miljøet, ikke behøver at være en verden adskilt fra den ”normale” verden. Et fantastisk eksempel på hvad rummelighed er, og et fantastisk eksempel på, at der er plads til os alle sammen, til spørgsmål og interesse, så længe respekt og ansvarlighed er overskriften for det hele.

Et nyt sprog

Sammen med deres søn Elion på halvandet har de sat sig for at vise, at man kan være helt almindelige unormale, som de selv beskriver det. De lægger ikke skjul på, at deres familie ikke er ligesom majoriteten i Danmark, men at Noah er født som og hed Sarah, inden han officielt og juridisk kunne skifte sit navn og personnummer, er bare deres virkelighed, og de har absolut lige så meget vasketøj, leverpostejsmadder og hverdagsdiskussioner som alle andre familier – hvordan end de er sammensat. Og de vil gerne fortælle om det – være åbne når folk spørger.

SikaNoahElion

”Vi skal ikke være bange for at tale om at være anderledes. Hvis det er hemmelighedsfuldt, er det hurtigt kun endnu mere interessant, og nogen begynder så forståeligt nok at gætte – og måske endda antage hvordan tingene hænger sammen. Vi bliver nødt til at turde tale om det, men vi mangler et nyt sprog at tale om det her på. Det er den eneste måde, hvorpå vi kan få manet fordomme i jorden, og gøre LGBTQI+ kulturen åben og forståelig. Retorikken omkring LGBTI+ bliver hurtigt både angribende og ekskluderende, og sådan må det ikke være. Ingen har fortjent at blive kaldt skældsord eller blive svinet til pga. seksualitet og køn, og det kan virke til at kommunikationen til tider er gået helt i hårknude.” Fortæller Sika.

Med overskud følger ansvar

”Vi føler os meget privilegerede over, at vi har det så godt, som vi har. At vi føler os trygge, har opbakkende familier og har fået en fantastisk søn. Derfor har vi også haft overskuddet til at dele ud til andre. Vi lader folk spørge og giver dem et svar, eller forklarer dem hvorfor, vi ikke har lyst til at give et svar.”

Grundlæggende synes hverken Noah eller Sika, at der er noget galt med at spørge, hvis man undrer sig over noget. De ser det som oprigtig interesse og søgen efter viden, fra flere af dem, der henvender sig til dem, og derfor taler de gerne åbent om at være anderledes, og det at være placeret i en kasse af andre mennesker på baggrund af køn og/eller seksualitet.

”Man skal passe på med at putte folk i en kasse, de ikke har bedt om at komme i. Det er hverken et ønskværdigt eller realistisk scenarie, at vi ikke må tale om at passe i kasser, men vi skal huske, at man sagtens kan både hoppe mellem kasser, og finde plads flere steder samtidig. Det er fuldstændig op til den enkelte, og vi skal acceptere hver enkelt kasse, og respektere den eller de pladser, den enkelte har taget. Det skal ikke være til diskussion – men måske til samtale.”

Og det er netop den samtale Noah og Sika gerne tager, for alle dem, der har stillet sig til rådighed med svar på deres spørgsmål, har gjort en verden til forskel for familiens liv.

Pride er mere en ”Love is Love”

Pride-bevægelsen og de forgangsmænd, der stiller op og tager mange skyts, betyder meget for Noah og Sika. De er taknemmelige for, at der findes nogen, der tør råbe op, og stå ved kendsgerningerne, og de kan nævne flere personer, der har taget vigtige kampe med direkte indflydelse på deres eget liv.

”Pride er kærlighed og ”Love is love”. Det er vigtigt, og kærligheden er det, der får os alle sammen til at kæmpe med. Men Pride er rigtig meget andet end kærlighed, og bag ”Love is love” skal der også handling – ellers har det nærmest modsat effekt, og fastholder i værste fald nogen i, at Pride blot er en årlig event for fest og farver. Vi er hvor vi er i dag, blandt andet pga. det politiske arbejde, der også bliver gjort under pride-paraplyen.”

Familiens fremtid er ikke fyldt med frygt eller urolighed – det har de selv besluttet, men de ved, at de ikke kunne have nået dertil uden familie, venner, hinanden og til dels omverdenens støtte. Netop det ønsker de for os alle sammen, og de har derfor ingen intentioner om at stoppe med at tale om deres rejse og familieliv, for de har set deres åbenhed gøre en forskel for rigtig mange menensker.

OUR VERY OWN SOLAR CELLS

Thursday, September 3, 2020 | Twitter | Facebook

AT SIMPLY CHOCOLATE THE SUN IS OUR BEST FRIEND

Usually the sun is one of chocolate’s worst enemies as both sunlight and the heat from the rays destroys chocolate. But at Simply Chocolate the two are actually best friends, as we have had our very own solar panel system installed on our roof. This makes us 100% energy self-sufficient when the sun shines.

Sunrays are necessary to make cocoa plants grow and now they’re necessary for us to produce our chocolate without emitting CO2 as well. A healthy climate is a must for us to keep growing great cocoa beans and this makes it natural for us to identify ways to make our production more sustainable.

SELF-SUFFICIENT WHEN THE SUN SHINES

That’s why we have just plugged in our new solar panel system on the roof of our factory in Copenhagen. The system is scaled for our future energy consumption because we expect production to increase in the coming years. This makes Simply Chocolate energy self-sufficient on sunny days.

ENERGY NEUTRAL TRANSPORTATION

The system means we will lower our CO2 emissions with an amount comparable to 25 private household’s annual energy consumption. At the same time, we’re working with our chocolate supplier to ensure that our freight from Belgium to Copenhagen will become 100% energy-neutral. According to our plan we’ll reach this goal in 2025.
All this make us feel so much better—and we also believe it’s something that makes our chocolates taste even better too.

Foto_08 solceller

SANTA’S FAVORITE

Tuesday, December 17, 2019 | Twitter | Facebook

CHOCOLATE BAR WITH CHRISTMAS FLAVORS

We asked Santa about his favorite flavors and this is what we got: Juicy dates, crispy almonds, orange and premium dark chocolate. Which is why this combo must be the true taste of Christmas. Perfect for your evening snack or as a stocking present for the quality-conscious elf.

NOT JUST SANTA’S BUT EVERYONES FAVORITE

After cracking through a crisp outer layer of premium dark chocolate the taste of Christmas fills your mouth. A very sophisticated blend of soft dates and crunchy almonds with delicate hints of orange and cinnamon. A true Christmas generator.

SIMPLY CHRISTMAS MOVIE

We’ve made a little movie for Christmas, because whats more cosy than watching a holly jolly film while snacking chocolate?
Sit back, get comfy and get ready to feel the Christmas spirit all over. Watch the movie here.

SC_Jul2019Februar_12

CHRISTMAS COUNTDOWN

Tuesday, November 12, 2019 | Twitter | Facebook

MAGICAL CHRISTMAS

Christmas is a magical time and at Simply Chocolate we absolutely love it. Cosy, starry nights top our wish lists – they just go so well with chocolate. This year, our Christmas chocolates reflects the wonder of cold, wintery nights. Blue as the night sky. White as fresh snow. Gold as the magic of Christmas. Every single one of the all natural chocolates is a moment of joy – just for you or a lucky receiver.
And just because it’s Christmas, and you deserve a little extra, we’ve added 6 extra doors for extra moments of joy. Because when it comes to chocolate, size really does matter.

Be jolly and spread the joy of Christmas with this year biggest calendars. Buy your Christmas calendar at www.magasin.dk

Final_Slut2
Final_Hvid

WHITE FOR ONE

The white calendar is for one person, containing 30 pieces of different kinds of both filled and solid chocolate pieces. Guaranteed to make your December jolly.

Final_Blå

BLUE FOR TWO

The blue is a sharing size calendar for you and a lucky friend, sibling or lover with two pieces behind every door. Contains 60 pieces of different kinds of both solid and filled chocolate to sweeten up your December.

 

Final_Guld

GOLD FOR CHOCOHOLICS

The golden calendar is our MEGA calendar, suitable for any true chocolate lover. We choose all of our chocolate bar favorites in regular sizes and added both a box with chocolate and a bag with minty dragée. All to fill your December with lots and lots of great chocolate.

BIG NEWS

Tuesday, September 24, 2019 | Twitter | Facebook

CAN YOU HANDLE A BIG ONE?

Big Bars are our newest product line. We took our best-selling solid chocolate bars and made them into big bars. They will fit any dinner or coffee date and there is enough chocolate to share. Because everyone wants more chocolate. Right?

80 grams of award-winning, handmade chocolate with only natural ingredients. Perfect to share with friends and family or to eat all by yourself. Big Bars come in the same cool vacuum-packed foil as our 40g. bars.

We are so excited for you to meet them!

BIG BAR – PERSIAN PERRY

Premium white chocolate with genuine Persian liquorice delivers on crunch factor. It is slightly more bitter than regular soft liquorice which makes it a perfect sidekick to the sweet, white chocolate.

BIG BAR – SALTY FRED

Premium dark chocolate with salted almonds, known for their superb quality. The salty hint and the fruity chocolate truly make this the best of both worlds.

 

BIG BAR – CRISPY CARRIE

Award-winning Crispy Carrie is a fashionable mix of flaky sea salt in combination with crunchy homemade caramel pieces all wrapped in the softest coat of premium milk chocolate.

AWARD-WINNING CHOCOLATE

Thursday, September 5, 2019 | Twitter | Facebook

SIMPLY CHOCOLATE IS AMONG THE GREAT TASTE WINNERS OF 2019

Great Taste, the world’s most coveted food and drink awards, has announced its stars of 2019. Out of 12.772 products sent in from over 100 different countries, Simply Chocolate was awarded a 1-star Great Taste award, which means judges dubbed it a food that delivers fantastic flavour, for our Crispy Carrie chocolate bar.

We are super excited and so very proud that Cripsy Carrie has won a star at the Great Taste Award. Last year Grainy Billy also won a star and we’re so proud to be able to call our chocolate award-winning once again.

 

Crispy-Carrie

WHAT IS GREAT TASTE AWARD ABOUT?

Great Taste is the largest and most trusted accreditation scheme for fine food and drink. Judged by over 500 of the most demanding palates, belonging to food critics, chefs, cooks, restaurateurs, buyers, retailers and producers, as well as a whole host of food writers and journalists, Great Taste is widely acknowledged as the most respected food accreditation scheme for artisan and speciality food producers.

As well as a badge of honour, the unmistakeable black and gold Great Taste label is a signpost to a wonderful tasting product, which has been discovered through hours and hours of blind tasting by hundreds of judges.

IT’S ALL ABOUT TASTE

Recognised as a stamp of excellence among consumers and retailers alike, Great Taste values taste above all else, with no regard for branding and packaging. Whether it is vinegar, granola, bacon or chocolate being judged, all products are removed from their wrapper, jar, box or bottle before being tasted. The judges then savour, confer and re-taste to decide which products are worthy of a 1-, 2- or 3-star award.

CRISPY CARRIE – THE STAR!

Award-winning Crispy Carrie is a fashionable mix of flaky sea salt in combination with crunchy homemade caramel pieces all wrapped in the softest coat of premium milk chocolate. No wonder she’s an award-winner!

LOVE IS IN THE AIR

Monday, August 12, 2019 | Twitter | Facebook

Pride_Juli_High_07

SIMPLY CHOCOLATE WILL SPONSOR WORLD PRIDE 2021 IN COPENHAGEN – AND CELEBRATES WITH A LIMITED EDITION CHOCOLATE BAR. 

Under the slogan ‘With Love From CPH’, Simply Chocolate has begun celebrating World Pride that will take place in Copenhagen 2021. We’re simply too excited to wait and is launching our Love Bar – a limited edition chocolate bar wrapped in a rainbow and filled with love. And a part of the profit will go to the World Pride organization.

 

Simply Chocolate is more than love for sustainable chocolate and quality ingredients – it’s also about love for all colors, genders and sexualities. That’s why it was an easy decision for the small  Copenhagen-based chocolate factory to sign a sponsor deal with World Pride 2021 in Copenhagen – as the first business of all.

“World Pride takes place at the same time as EuroGames and will be the biggest and most ambitious LGBTQIA event ever in Denmark, and we are just so proud to be one of the sponsors behind this historic event – because Simply Chocolate not only cares about great chocolate, we care deeply about respect for all human beings and decent livelihoods. For cocoa farmers in Africa and South America, for our colleagues on the factory in Copenhagen and for chocolate lovers all over the world, no matter their color, gender or sexuality,” explains Niels Østenkær, CEO of Simply Chocolate.

But for him it wasn’t nearly enough to sign a sponsor check and send it to the World Pride organization.

 

We don’t do anything halfway

“From selecting ingredients to our handmade bars – at Simply Chocolate we don’t do anything halfway. The same thing applies to our sponsorship of World Pride 2021. That’s why we’re launching Love Bar – a limited edition chocolate bar wrapped in all the beautiful colors of the rainbow. For each bar sold part of the profit go to World Pride and their crucial work for equal rights for all genders and sexualities.

With this, Simply Chocolate’s sponsorship will reach further than August 2021, where World Pride and EuroGames come to the Danish capital. Something that’s much needed:

Pride_Juli_High_15

The tough work for freedom

“The annual Pride parties is a great thing but every day World Pride works tirelessly for diversity and freedom and equality for all LGBTQIA persons in Denmark and around the world. And some places still have a very long way to go. That’s why World Pride also needs attention and money now – and why we’re launching Love Bar in 2019,” says Niels Østenkær.

More than 60,000 people are expected to take part in the big World Pride parade while more than half a million spectators will show up.

Meet your Love Bar

Love Bar is made with soft marzipan made from the best Valencia almonds coated in a double layer of dark chocolate. The bar is available now in Magasin, 7Eleven, Netto, Føtex and select Irma stores for 19 DKK.

SIMPLY CHOCOLATE x COPENHAGEN FASHION WEEK

Tuesday, August 6, 2019 | Twitter | Facebook

Copenhagen is the whole reason why we started Simply Chocolate. We found there was room for nurturing a new kind of chocolate. Denmark and Copenhagen are known for “hygge”. Hygge is good friends, a cosy vibe and happy people. But hygge is definitely also a nice snack. We have made that snack. At Simply Chocolate, we believe that true chocolate shall entertain your tongue and your eyes in a combination with a beautiful design wrap with a funny twist.

When designing a new packaging two things are undoubtably the most important. Humor and design corresponding to Nordic design trends. Humor is made through statements and in some cases from the visual design. Colors, patterns etc. is decided with knowledge picked up from fashion weeks, experts in tendencies, yearly color books, etc.

Fotosession_Juli_High_21

SUSTAINABILITY, RESPONSIBILITY AND LOVE FOR DESIGN

Simply Chocolate is pleased to announce that we are entering a partnership with Copenhagen Fashion Week. We are so happy for the partnership with Copenhagen Fashion Week, simply because we have many values in common, such as sustainably, responsibly and love for design.

 

The partnership between Simply Chocolate and Copenhagen Fashion week caters to Copenhagen’s love for design, sense of responsibility through sustainability, and a big love for chocolate. We both see value in working with the very best ingredients with a sustainable approach to production and sourcing of ingredients.

As a part of the Cocoa Horizons Foundation Simply Chocolate take part in the big responsibilities that lie behind making great chocolate – sustainably and responsibly is simply very important for us.

FINALIST AT TRAVEL RETAIL AWARDS 2019

Thursday, May 2, 2019 | Twitter | Facebook

SIMPLY CHOCOLATE IN THE FINAL STRETCH FOR PRESTIGIOUS FOOD AWARD

This year, a small, Copenhagen-based chocolate factory is a finalist at the prestigious Travel Retail Awards. With Hand Luggage, a chocolate bar developed for SAS, Simply Chocolate is going up against big, international brands – and it’s getting noticed.

Travel Retail Awards are awarded annually by international media company Travel Retail Business – this year the award show will be held on May 13. in Singapore. Simply Chocolate will be participating, hoping to bring home the award for best confectionary product of the year back to the factory in Copenhagen.

SAS_HandLuggage

New name on the list of finalists

It’s usually mega brands such as Nestlé, Ferrero, M&M’s, Mars, and Lindt that take home the Travel Retail Award for best confectionary product of the year, but this year there is a new name on the list of finalists. Simply Chocolate, a small chocolate factory in Copenhagen, working with certified ingredients and turning out handmade delicacies.

How did it happen that TRA spotted Simply Chocolate’s SAS chocolate bar, Hand Luggage?

“I believe Travel Retail Awards took notice because Hand Luggage and Simply Chocolate is something new on the market — this is truly a new product and not just a variety of an old product, which the category can sometimes feel like. The original part of the product is without a doubt a deciding factor, Jacob Harbo, Travel Retail Manager at Simply Chocolate, explains.

Whether Simply Chocolate will actually bring home the award, he’s not sure:

“Obviously, it would be amazing, but it is a huge category with a lot of great brands, and it is only the first time we’re nominated. That in itself is something we are very proud of!”

A bar especially made for SAS

The finalist bar, Hand Luggage, is a luxury chocolate and protein bar that Simply Chocolated developed especially for SAS’s airborne menu. The handmade bar is gluten-free and full of dark chocolate, passionfruit and almonds.

“We’re proud that we got the task of creating a bar for Scandinavia’s own airline. This is Scandi cooperation at its best! SAS wanted to be able to offer their travelers a quality chocolate bar without causing problems for travelers suffering from nut allergies. Without hesitation, our development team went to work and the crunchy almonds became the solution. By combining chocolate and passionfruit with protein we have created a great snack that keeps you full during long flights – making Hand Luggage the essence of traveling,” says Niels Østenkær, CEO of Simply Chocolate.

Naturally, Niels Østenkær is thrilled of the added attention Hand Luggage is getting due to the Travel Retail Award nomination – and he sees is as a sign that TRA is recognizing the sustainability winds sweeping the world of chocolate.

Serious producers are sustainable

“The serious players in the industry know that we must work with sustainable produced ingredients if we wish to continue to be able to make chocolate products. This is why we at Simply Chocolate only use Cocoa Horizons-certified chocolate. But the local aspect also plays an important part – we produce all our chocolate bars by hand here at our small factory in Copenhagen, ensuring that we know exactly what goes into our bars,” Niels Østenkær says, hoping that the nomination will make other companies see the value in having a chocolate bar customized to match their brand.

 

For more information visit Travel Retail or contact:

Jacob Harbo Olsen
Travel Retail Manager
Jho@simplychocolate.dk
Tel: +45 6122 6898

Niels Østenkær
CEO
Niels@simplychocolate.dk
Tel: +45 4091 0035

HANDMADE PASSION

Friday, April 26, 2019 | Twitter | Facebook

It takes real passionate people to run the Simply Chocolate factory. It also takes lots of skills and our experienced employees knows exactly how to care for the chocolate in the best possible way.

WE NEED TO FEEL IT
A perfectly chewy inside in combination with a crisp and cracking layer of chocolate on the outside is not just a walk in the park. Take Grainy Sue as an example, if you add too much spelt it will get dry, if you add too many peanuts it will get too salty, so it needs constant care and a firm hand that knows exactly what it’s doing.

REAL INGREDIENTS
Our pots and casseroles are a bit bigger than your regular ones at home, but it is basically the same setup we use to start the journey of a chocolate bar. We do not want a lab with powders and liquids that no one can pronounce the names of. We want real ingredients and our caramel is made from honey, sugar and butter. That’s it.

Blog_Passion

TO DO: NOVEMBER

Tuesday, October 30, 2018 | Twitter | Facebook

4D3C2824

November is a beautiful month. Even though the weather is getting colder, the sun is still out, and the colors of the fall are amazing. Fall is also the season when rain and darkness begin, and you start to prepare for the cozy staying-in evenings.

Let’s enjoy November at a slower pace and look for the best things to do. Because November is not just a dark month, it’s also candles, blankets, book reading, watching TV-series, hot cocoa and chocolate.

If you’re having trouble finding the same enthusiasm for the fall as us, here’s a list for you to find the beauty of November:

  • Put on a jacket, find a cafe with a spot in the sun and enjoy a cup of coffee while listening to a podcast
  • Find a drive-in cinema near you and watch a movie with a friend – remember to bring a blanket, hot drinks and lots of chocolate
  • Take your time in the morning to bake waffles and enjoy an extra delicious breakfast
  • Make a home-spa by taking a long bath adding relaxing music and scented candles. Take the time to fix nails and apply a soothing face mask. You will feel as good as new!
  • Visit a museum
  • Enjoy a day on the couch with your favorite book or a pile of magazines.
AY7A9427

 

  • Try a new indoor activity, like yoga or a dance class.
  • Stay ahead of December and buy a Christmas calendar, a calendar candle, write a wish list and plan Christmas presents.
  • And the most important: Be happy that the bikini season is now far away and that you can enjoy an extra piece of chocolate!

FACTS ABOUT CHOCOLATE

Monday, October 15, 2018 | Twitter | Facebook

7848_low

We all read a lot about wether chocolate is good or bad for you. We, off course, love chocolate and focus on the benefits of it. And yes, there IS in fact a lot of benefits!  

Here’s four facts about chocolate – can naturally be read while eating chocolate.  

7859_low

NO1 – CHOCOLATE MAKES YOU HAPPY  

Chocolate works antidepressant. It is the drug tryptophan, that helps your body create serotonin and endorphins, which are the body’s own “happiness pills”. So if you’re feeling sad you have more the reason to eat chocolate.  

NO2 – CHOCOLATE GIVES YOU ENERGY  

Chocolate is bursting with antioxidants and actually contains more antioxidants than blueberries. So there’s a good reason to pick up a piece of dark chocolate if you’re running low on energy. In fact, just a single piece of chocolate can give your body energy enough to run 150 meters.  

7870

NO3 – CHOCOLATE IS GOOD FOR YOU  

Chocolate contains a lot of vitamins and minerals, including copper, magnesium, calcium and iron. They are all important if you want to stay strong and healthy. And it contains the substance theobromin that, as recent studies show, relieve cough. So, doctors’ orders, if you feel illness is on its way: eat chocolate!  

NO4 – HAVING MEMORY-TROUBLE?  

Eating chocolate improves memory and concentration. This is because of the flavonoids that increase blood flow to the brain for two or three hours after eating it.